ALLAH (cc)'IN EN GÜZEL İSİMLERİ (ESMA-ÜL HÜSNA)
es - SAMED

Her şey O 'na muhtaç, fakat O hiç birşeye muhtaç degil.

     ANASAYFA    |   Ben Kimim?      Ebu Hureyre'nin (r.a.) anlattığına göre: Hz. Peygamber (a.s.) "Müslüman, kardeşinin pazarlığı üzerine pazarlık yapmasın" buyurmuştur. - Müslim, Büyu' 9 (l, 1154)

Php'de Değişkenler

Php'de Değişkenler
 + Yazıyı Büyüt    - Yazıyı Küçült           

Php dilinde değişkenler naslı tanımlanır ve kullanılır bu dersimizde bunların üzerinde duracağım.

Değişkenlere geçmeden önce PHP dilinde bütün komutlar noktalı virgül (;) ile sonlandırılır. Bir komut yazıldıktan sonra noktalı virgül ile sonlandırılmazsa o komut hala bitmemiş anlamına gelir ve tarayıcıda hata mesajları alırsınız.

                Örnek:  komut;  şeklinde yazılmalıdır.

Php ile kodlama yaparken editörde komutun belli bir yerinde enter’a basarak alt satıra geçmeniz hiçbir anlam ifade etmez. Php bir önceki satırın devamı olarak algılar. Yani komutu bitireceksek mutlaka ; kullanılmalıdır.

Değişkenler:

Değişkenler kodlama içerisinde değeri sürekli değişebilen, belirli değerleri saklayarak işlem yapabilmemizi sağlayan ifadelerdir.

Değişkenler php içerisinde $ (dolar) simgesi ile tanımlanır ve yine $ simgesi ile çağrılarak kullanılır.  Tanımlama aşağıdaki gibidir:

                $değişken adı;

Tabi bu değişkeni tanımlarken dikkat etmemiz gereken bazı kurallar vardır. Bunlar:

  • Değişkenler tanımlanırken ve çağrılırken $ ile kullanılırlar. Örnek: $sayi, $sonuc, $toplam, vs…
  • Değişkenler tanımlanırken ve kullanılırken komut sonundaysalar noktalı virgül ile sonlandırılırlar. Örnek: $sayi; $toplam; vs…
  • Değişken tanımlanırken php diline ait olan sınıf, fonksiyon ve komut isimleri değişken olarak kullanılmazlar. Örnek: if, for, echo, vs…
  • Değişkenler tanımlanırken İngiliz alfabesindeki harfler kullanılır. Türkçeye has harfler kullanılmaz. Örnek: ç,ş,ı,İ,Ş,Ç,Ğ,ğ,ö,Ö,ü,Ü harfleri kullanılmaz.
  • Değişkenler tanımlanırken alt çizgi ( _ ) dışında noktalama ve özel karakterler kullanılmazlar. Örnek: *,-,+,%,!,?,),/,vs… karakterler kullanılmazlar.
  • Değişkenler rakam ile başlamazlar. Örnek: $10kasim, $1sayi, $567elma, vs… şeklinde tanımlanamazlar.
  • Değişken adı birden çok kelimeden oluşuyorsa aralarına boşluk konulamaz. Alt çizgi konulabilir yada birleşik yazılabilir. Örnek: $on kasim, $toplam sonuc, vs… şeklinde tanımlanamazlar.
  • Php de büyük yazılan değişken ile küçük yazılan değişken birbirlerinden farklı olarak algılanır. Yani değişken adını nasıl tanımladıysak çağırırken de aynı şekilde yazmalıyız. Örnek: $sayi ile $Sayi ikisi birbirinden farklı değişkenlerdir.
  • Değişkenlere değer atarken eşittir işareti ( = ) kullanılır.Örnek: $sayi=5; gibi…
  • Değişkenlere sayısal değer atanacaksa eşittirden sonra direk sayı yazılır ama metinsel ifade değer olarak atanacaksa tırnak içinde atanır. Tek tırnak da olur çift tırnak da olur.Örnek: $sonuc=5000; $isim=”Mustafa KARSLI”; $okul=”75.YIL EML”;  gibi…

Burada dikkat edilmesi gereken bir hususta yukarıdaki kurallar değişken adı içindir değişken değerinde her türlü ifade ve karakter kullanılabilir. Genelde çok karıştırılmaktadır.

Değişkenleri tanımlarken ve kullanırken yukarıdaki uyarılara dikkat etmeliyiz. Aksi takdirde hazırladığımız web sayfası hata verecektir.

Değişken Türleri Yok mudur?

Programlama dillerinin çoğunda değişkenler tanımlanırken değişken türlerinin de tanımlanması gerekir ama PHP de buna gerek yoktur yazılan ifadeyi PHP otomatik olarak algılar ve komuta göre yorumlayarak kullanır. Php’de dikkat edilmesi gereken sadece metin ve karakter değeri içerecek değişkenlere değer atarken tırnak içerisinde atanmasıdır.

Değişken tanımlama örnekleri:

Aşağıda değişken tanımlama ve değer atama örneklerini göreceksiniz:

$sayi1=45;
$sonuc=5;
$ders=”PHP”;

Değişkenlere aynı sayfa içerisinde birden çok değer atanabilir. En son atanan değer değişkenin değeri olur.

<?php
$sayi=24;
$konu=”Değişkene değer atama”;
$sayi=158;
?>

Yukardaki örnek sanal sunucuda çalıştırıldığında sayi değişkeninin değeri 158 olur. Önceki atanan 24 silinmiş ve yeni atanan değer 158 hafızada tutulmuştur.

Allah nasib ederse Sabitler ve Dizi değişkenleri ilerleyen derslerde anlatacağım. İnşaallah.

Başka bir derste görüşmek ümidiyle. Sağlıcakla kalınız...

Mustafa KARSLI

( 8690 ) kez okundu     -     13.02.2013    Tweetle     
Php'de Değişkenler, php, değişkenler, değişken tanımlama, php de değişkenler, php değişkenler, değişken nasıl tanımlanır, değişkene değer atama, php değişken tanımlarken dikkat edilecekler, php'de değişken tanımlama
Ziyaretçi Yorumları
( 1 ) Yorum
Tümünü Göster
Emre Geldegül - Bitlis - 19.05.2013 13.00
     Ellerinize sağlık güzel anlatım. ancak ben a.php sayfasında tüm değişkenleri sıraldım. ancak ben b.php sayfasında bu değişkenlerden bazılarını kullanmak istiyorum nasıl yapabilirirm ? hepsini değil bir kaçını

----- Mustafa KARSLI ---->
Bir sayfada tanımlanan değişkenler başka sayfada kullanılamaz. Post yada get ile o sayfaya göndermelisiniz. Yada değişkenlerin olduğu sayfayı diğer sayfaya include yapmalısınız.

Yorum Ekle
Güvenliğiniz için iP adresiniz kaydedilmektedir. Herhangi bir Hukuki Dava ile karşılaşmamak için hakaret içeren sözler ve argo kelimeler kullanmayınız.
İsim
:
Yorum
:
En fazla 400 karakter
Şehir
:
E-Posta
:
E-Posta adresi Yayınlanmaz
(Güvenliğiniz için ip adresiniz (44.200.94.150) kaydedilecektir)
  Yeni Dersleri Takip etmek istiyorum. Adresime E-Posta Gelmesini Onaylıyorum.
BENZER YAZILAR
Android
Arduino
Bilgisayar Ağları
biliMKurdu
Bilişim Teknolojileri
C Sharp
Çalışmalar
Donanım
Evde Deney
Fireworks
Flash - Action Script 3
Gezdik ve Gördük
HTML
JavaScript
Kişisel Gelişim
Okul Öncesi Etkinlik
PHP
Projeler
Raspberry Pi
Scratch
Silverlight
Şanlı Tarihimiz
Yarışmalar
Yazılarım
  Zamanlanmış Duyuru/Ödev Bulunmamaktadır...  
Allah'ım! Günahlarımın küçüğünü büyüğünü, öncesini sonunu, açığını ve gizlisini, hepsini bağışla.

Müslim, "Salât", 216
Sosyal Medya Hesabım Bulunmamaktadır. Bu nedenle başka platformlarda paylaşımım bulunmamaktadır.
Kişisel resim ve yazıları kullanmak yasaktır. Bunun dışındaki dersleri İsim ve Kaynak göstermek şartıyla kullanmak serbesttir.
 Aktif ziyaretçi : 1
 Bugün : 108
 Toplam : 2718507
Mustafa KARSLI - Bilişim Teknolojileri Öğretmeni © 2008 - 2024  
Site Haritası

 

1