ALLAH (cc)'IN EN GÜZEL İSİMLERİ (ESMA-ÜL HÜSNA)
el - MÜHEYMİN

Her ÅŸeyi görüp gözeten, gözetici ve koruyucu olan.

     ANASAYFA    |   BEN KİMİM?   |   GALERİ   |   ZİYARETÇİ DEFTERİ   |   Ä°LETİŞİM      Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir. - Hz. Muhammed (sav) (Tirmizi)

Ecdadımızdan Tevekkül Dersi

Ecdadımızdan Tevekkül Dersi
 + Yazıyı Büyüt    - Yazıyı Küçült           

1800’lü yılların İstanbul’u. Yer Eyüp Sultan... Hadisenin kahramanları, Osmanlı gündelik hayatındaki vazgeçilmez mekânlardan biri olan ÅŸirin bir mahallenin bakkalı, mahalle sakinlerinden Mehmed Selahaddin amca ve hanımı Hatice Sâtıa teyzedir.

DiÄŸerlerinden farkı olmayan sıradan bir günün baÅŸlangıcıdır. Mehmed Selahaddin amca, hemen her gün tekrarlanan mutad sabah alışveriÅŸi için bakkala kadar çıkar. Alacağı, birkaç çeÅŸit kahvaltılık nevaledir. Bu arada Hatice Sâtıa teyze kahvaltı sofrasını hazırlamakla meÅŸguldür.

Dakikalar birbirini kovalamış, süt fincanda soÄŸumaya yüz tutmuÅŸ ama Mehmed amca bakkaldan henüz dönmemiÅŸtir. Sâtıa teyze meraklanmıştır; çünkü kadim bakkalları evlerinin hemen az ilerisindeki köÅŸe başındadır. “Sohbete mi daldılar acaba?” diye düÅŸünüp dururken, Mehmed amca nihayet elindeki nevalelerle kapıda görünür.

Kapı açılır açılmaz malum soru sorulur: “Nerede kaldın bey, meraklandım…” Mehmed Selahaddin amca biraz soluklandıktan sonra; “Hanım, der, duydum ki mahallenin taa uç tarafında yeni bir bakkal daha açılmış. AlışveriÅŸi oradan yapayım dedim; haliyle ondan biraz geciktim.”

Hatice Sâtıa teyze merakını yenemez ve sorar hemen: “Niye? Bizim bakkal efendiyle aranızda bir tatsızlık mı oldu? Yoksa yeni bakkal daha ucuza mı mal satıyormuÅŸ?”

“Hayır, hanım hayır! ZannettiÄŸin gibi deÄŸil” diyen Mehmed Selahaddin amca, yeni bakkaldan alışveriÅŸinin sebebini ÅŸöyle izah eder:

“Bir Allah’ın kulu kimseden vaad almadan, kimseye güvenmeden ‘Tevekkeltü alellah’ demiÅŸ. Rezzak olan Mevlâ’sına güvenerek gelmiÅŸ, bizim mahallemize bir bakkal dükkanı açmış. Bir mahalle halkı olarak; ‘yeri uzaktır, kimin nesidir, tanımıyoruz’ diye ona alışveriÅŸe gitmezsek eÄŸer, bu kulun belki tevekkül inancı zayıflayabilir. Bundan da Allah katında bizler mesul oluruz!...”

İbrahim Refik, Edeb Yâ Hû, Albatros Kitapları, İstanbul, 2000, s.30-32.

( 5068 ) kez okundu     -     15.02.2013    Tweetle     
Ecdadımızdan Tevekkül Dersi, osmanlıda tevekkül, osmanlıdan tevekkül dersi, osmanlıdaki düşünceosmanlı ve tevekkül
Ziyaretçi Yorumları
( 0 ) Yorum
Tümünü Göster
Yorum Ekle
Güvenliğiniz için iP adresiniz kaydedilmektedir. Herhangi bir Hukuki Dava ile karşılaşmamak için hakaret içeren sözler ve argo kelimeler kullanmayınız.
İsim
:
Yorum
:
En fazla 400 karakter
Åžehir
:
E-Posta
:
E-Posta adresi Yayınlanmaz
(Güvenliğiniz için ip adresiniz (3.236.156.34) kaydedilecektir)
  Yeni Dersleri Takip etmek istiyorum. Adresime E-Posta Gelmesini Onaylıyorum.
BENZER YAZILAR
Android
Arduino
Bilgisayar Ağları
BiliÅŸim Teknolojileri
C Sharp
Çalışmalar
Donanım
Fireworks
Flash - Action Script 3
Gezdik ve Gördük
HTML
JavaScript
KiÅŸisel GeliÅŸim
Okul Öncesi Etkinlik
PHP
Silverlight
Şanlı Tarihimiz
Yazılarım
  Zamanlanmış Duyuru/Ödev Bulunmamaktadır...  
Kişisel resim ve yazıları kullanmak yasaktır. Bunun dışındaki dersleri İsim ve Kaynak göstermek şartıyla kullanmak serbesttir.
 Aktif ziyaretçi : 3
 Bugün : 60
 Toplam : 2275204
Mustafa KARSLI - BiliÅŸim Teknolojileri Öğretmeni © 2008 - 2021  
Site Haritası

 

3