Selamun Aleyküm, yeniden merhaba, bu dersimde daha önceki derslerimizde oluÅŸturduÄŸumuz veritabanına tablo eklemeyi anlatacağım. Phpmyadmin panelinde tabloyu nasıl oluÅŸturacağımızı anlatacağım inÅŸallah.
Öncelikle veritabanımızı oluÅŸturuyoruz. Daha sonra cpanelde isek cpanel veritabanları grubunda phpmyadmin baÄŸlantısı var ona tıklayarak açalım. Kendi bilgisayarımızda yani localhostta çalışıyorsak internet tarayıcımızın adres satırına “localhost/phpmyadmin” yazarak veritabanı kontrol panelini açalım. Burada kullanıcı adı ve ÅŸifre sorabilir cpanelde kendi oluÅŸturduÄŸumuz kullanıcı adı ve ÅŸifredir. Localhostta ise programın kurulumunda tanımlanan kullanıcı adı ve ÅŸifredir. Genelde kullanıcı adı=“root” ÅŸifre=“” (deÄŸersiz) dir.
Phpmyadmin ekranı gelecektir. Burada veritabanları arasından kendi oluÅŸturduÄŸumuz (tablo eklemek istediÄŸimiz) veritabanını seçiyoruz. AÅŸağıdaki gibi ekran gelecektir.
Burada iÅŸlem yapmadan önce nasıl bir tablo yapacağımızı belirlememiz gerekmektedir. Ben localhosttaki deneme_vt veritabanını seçtim ve içine duyurular diye tablo eklemek istiyorum. Duyurular tablosunda kayitno, duyurubaslik, duyurumetni olmasını istiyorum. Yani 3 alan (3 sütun) olacak.
Yukarıdaki ekrandaki 1 numaralı alana tablomuzun adını (duyurular) yazıyoruz. Sütun sayısı yazan yere ise alan sayımızı (3 alan belirlemiÅŸtik) yazıyoruz. Bu alanları yazdıktan sonra Git butonuna basarak tablomuzun yapısal ayarlarını yapacağımız aÅŸağıdaki sayfa gelecek.
Ben resimden gördüÄŸünüz gibi doldurdum. Buradaki en çok kullanacağımız alanları açıklayayım.
Sütun: OluÅŸturacağımız alanın adı. Kaynak: www.mustafakarsli.com
Türü: OluÅŸturulan alanın kayıt türü. Burada tamsayı deÄŸer tutulacaksa int, belirli büyüklükte karakterler tutulacaksa varchar, uzun metinler tutulacaksa text seçiyoruz. Bütün türleri açıklamayı gerek görmedim.
Uzunluk/DeÄŸerler: Burası ise karakter uzunluÄŸunun belirlendiÄŸi alandır. Text için gerek yoktur. DiÄŸerleri için karakter uzunluÄŸu belirtilmelidir.
KarşılaÅŸtırma: Bu alan ise yazı dilinin seçildiÄŸi alandır. Ben Türkçe seçtim.
Ä°ndeks: Bu alan ise tablomuza birincil anahtar belirleyeceÄŸimiz alandır. Burada kayıt numarası ile iÅŸlem yapacağımız için kayitno alanını primary seçtim.
Auto_increment: Bu alan iÅŸaretli ise buranın deÄŸeri otomatik olarak verilir. Kayitno alanını için iÅŸaretledim bu da kayıt eklerken kayitno için deÄŸer göndermeyeceÄŸim veritabanı otomatik sayılarla buraya deÄŸer verecektir. 1,2,3,… gibi.
Yukarıdaki alanları doldurduktan sonra Kaydet butonuna tıklayarak tablomuzu oluşturuyoruz. Hepsi bu kadar. Yukarıdaki adımları tekrarlayarak istediğiniz kadar tablo oluşturabilirsiniz.
Ä°lerleyen günlerde baÅŸka derslerde görüÅŸmek üzere saÄŸlıcakla kalınız.
Mustafa KARSLI Kaynak: www.mustafakarsli.com