Selamun aleyküm bu dersimde c# dilini kullanarak hazırladığımız programda istenilen yazıyı istediÄŸimiz kadar yazdırmayı for döngüsü ile anlatacağım.
Öncelikle visual studio’da c# dilini seçerek windows form application’u açıyoruz. Form ekranına 3 adet textbox, 2 adet label ve 1 tane button ekleyerek aÅŸağıdaki ÅŸekilde düzenleyelim.

Yukarıda tekrarlı yazıyı yazdıracağım textbox3’ün özelliklerinden multiline özelliÄŸini true yapıyorum. Daha sonra buton üzerine çift tıklayarak butonun tıklanma (button_click) olayına aÅŸağıdaki kodu yazıyorum.
1 privatevoid button1_Click(object sender, EventArgs e)
2 {
3 string metin = textBox1.Text;
4 int tekrarsayisi = Convert.ToInt16(textBox2.Text);
5 int tekrar;
6 for (tekrar=0; tekrar < tekrarsayisi; tekrar++)
7 {
8 textBox3.Text = textBox3.Text+ "\r\n" + metin;
9 }
10 }
Yukarıdaki kodları inceleyecek olursak; Kaynak: www.mustafakarsli.com
1 numaralı satır, butonun tıklanması olayıdır.
3 numaralı satır, string türünde metin adında deÄŸiÅŸken tanımlayarak textbox1’de yazılanı bu deÄŸiÅŸkene alıyoruz.
4 numaralı satır, int tamsayı türünde tekrarsayisi adında deÄŸiÅŸken tanımlayarak textbox2’de yazılanı int türüne convert ederek (çevirerek) bu deÄŸiÅŸkene alıyoruz.
5 numaralı satır, int türünde tekrar adında deÄŸiÅŸken tanımlıyoruz.
6 numaralı satır, burada for yapısını kullanarak döngü oluÅŸturuyoruz. For yapısında parantez içinde 3 parametre verilir, parametreler noktalı virgül ile ayrılırlar. Bunlardan ilki döngünün baÅŸlama deÄŸeridir. Ben baÅŸlama deÄŸiÅŸkenine sıfır deÄŸeri vererek baÅŸlatıyorum. İkinci parametre ise döngünün hangi durumlarda devam edeceÄŸinin belirtildiÄŸi ÅŸartıdır. Åžart olarak tekrar deÄŸeri tekrarsayisi deÄŸerinden küçük olduÄŸu müddet döngü devam edecek. Üçüncü parametre ise döngü hangi aralıkla devam edecek. Burada tekrar deÄŸerini 1 arttırarak her döngünün bir adımında tekrar deÄŸerini de 1 arttırarak ÅŸartta karşılaÅŸtırıyoruz.
7 ve 9 numaralı satırlar, buradaki parantezler döngü devam ederken yapılacak komutların yazıldığı yerdir.
8 numaralı satır, döngü devam ettiÄŸinde yapılacak iÅŸlemlerin yazıldığı yerdir. Burada textbox3’deki deÄŸer ile metin deÄŸerini birleÅŸtirme yapıyoruz. Her döngüde metin deÄŸeri textbox3’ ekleniyor. Burada “\r\n” ifadesi yazıları alt alta yazdırmak için kullanılıyor.
Yukarıdaki tasarımı yapıp kodları yazdıktan sonra f5 tuÅŸu ile programı çalıştırıp aÅŸağıdaki gibi çalıştığını görebilirsiniz.

Bu dersimde basit bir for örneÄŸi yaptık. İlerleyen günlerde yeni derslerle görüÅŸmek üzere saÄŸlıcakla kalınız…
Mustafa KARSLI Kaynak: www.mustafakarsli.com