Merhaba, günlük hayatta bilgisayar hemen hemen her alanda kullanılır oldu. Tabii ki bununla birlikte bilgisayarın kullanımına ve bakımına da dikkat edilmesi gerekmektedir. Olur olmadık zamanlarda bilgisayarların bozulması herkesi çileden çıkarır. Bilgisayarların çevresel nedenlerden ya da kullanıcıdan kaynaklı arızalanmasının önüne geçmek içi bazı öneriler vereceğim.
1-Tozdan koruma
Bilgisayarın en büyük dşmanlarından biri tozdur. Bulunduğunuz ortamın tozsuz olmasına veya bilgisayarınızın toza maruz kalmamasına dikkat ediniz. Bilgisyarınızı sık sık temizleyiniz. Kaynak: www.mustafakarsli.com
2-Nemden koruma
Bilgisayarların diğer bir düşmanı da nemdir. Nemli ortamlarda bulunmamaya dikkat edilmeli, bilgisayarı kullandığınız odanızı sık sık havalandırınız.
3-Isıya dikkat
Bilgisayarlarda ciddi sıkıntılardan biride bilgisayarın ısınmasıdır. Bilgisayarınızı kapalı dolap ve benzeri ortamlarda çalışır bulundurmayınız. Genelde masaüstü bilgisayar kullananlar kasaları kapalı dolap içinde tutuyorlar bu tavsiye edilmeyen bir davranıştır. Hava sirkülasyonunun olması bilgisayarın ısınmaması için gereklidir. Taşınabilir bilgisayarlarda ısınma problemi varsa soğutucu altlık kullanmaları iyi olur. Ayrıca taşınabilir bilgisayar kullananlar bilgisayarların havalandırma kanallarını devamlı açık tutmalıdırlar. Yatak, kanepe yada benzeri yumuşak zeminlerde havalandırma kanalları kapanabildiği için yeterli soğutma yapılamamaktadır. Taşınabilir bilgisayarları düz ve sert zeminde kullanınız.
4-Yiyecek İçeçeklere dikkat
Bilgisayar kullanırken yada bilgisayar etrafında mümkün mertebe birşeyler yiyip içmeyiniz. Sıvıların bilgisayara dökülmesi istenmedik sonuçlar doğurabilir. Yiyeceklerin kırıntılarının dökülmesi de bilgisayarın zamanla bozulmasına ve hijyen açısından kirliliğe neden olacaktır.
5-Kullanılmadığında kapatın
Bilgisayarınızı kullanmadığınız zamanlarda güvenli bir şekilde kapatarak toz ve neme maruz kalmayacak şekilde kaldırınız. Bilgisayarınızın gereksiz çalışması elektronik aksamın ömrünü azaltacaktır.
6-Bilgisayarı çantasında taşıyın
Bilgisayarınızı taşırken çantasında taşıyın olası düşme yada çevresel darbelere karşı tedbirli davranmalısınız. Bilgisayarınızı güvensiz yerlere bırakmayınız. Yerlere yada düşme olasılığı olan yerlere bırakmayınız.
7-Kalabalık Ortamlarda Bilgisayarınızı kilitleyin
Hususi ortamlarda bilgisayar kullanıyorsanız bilgisayarın başından ayrılacağınız zaman bilgisayarınızı kilitleyiniz. Oturumu şifre oluşturarak kullanın. Başkalarının bilir bilmez işlemlerine karşı bilgisayarınızı güvende tutunuz.
8-Bataryaya dikkat
Taşınabilir bilgisayar kullananlar bataryayı çıkararak devamlı fişte kullanmayınız. Olası bir elektrik kesintisinde bilgisayarı yakabilirsiniz. Batarya takılı halde devamlı fişe takılı şekilde de kullanmayınız. Batarya dolunca fişi çıkarılmalı batarya bitince şarja takılmalıdır. Devamlı fişte kullanmak bataryanın ömrünü azaltacaktır.
9-Düzenli Temizliğini Yapın
Bilgisayarınızın dış ve iç temizliğini düzenli olarak yapınız. Tozlu ortamlarda kullanılıyorsa haftada bir mutlaka temizleyiniz. Az tozlu ortamlarda (ev ortamında) ise 2-3 haftaya bir temizleyiniz. Bilgisayarınızın yazılımsal olarak da temizliğini düzenli bir şekilde yapınız. Ayda bir sistem araçlarından disk birleştirme yapınız. Kullanmadığınız program ve dosyaları siliniz.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar, basit ama önemli önlemlerdir. Bilgisayarınızı uzun süre sıkıntısız kullanmanıza yardımcı olacak önerilerdir.
Mustafa KARSLI Kaynak: www.mustafakarsli.com