DNS, İngilizce Domain Name System kelimelerinin baÅŸharflerinden oluÅŸmaktadır. Türkçesi ise Alan adı isimlendirme sistemi diyebiliriz.
İnternete baÄŸlı her makinenin birbirleriyle haberleÅŸmesi için bir ip adresi alması gerekmektedir. İP adresleri uzun 4 birimlik sayılardan oluÅŸur. (Detaylı bilgi için "İP Adresi Nedir?" dersine göz atabilirsiniz.) Bu sayılar kullanıcılar için akılda kalıcı olmadığı için her makineyi tanımlayacak anlamlı kelimelerden oluÅŸan isimler verilmektedir. meb.gov.tr gibi...
DNS dediÄŸimiz sistem, bu isimlerin İP adresi karşılıklarını tutarak sunucu ve istemcilerin birbirleriyle iletiÅŸim kurmasını saÄŸlarlar. Yani meb.gov.tr yazdığımızda DNS bunu ip karşılığına dönüÅŸtürerek istenilen yere eriÅŸmeyi saÄŸlar.
DNS sayesinde internetteki hangi ip adresi hangi bilgisayarın, hangi site nerede gibi soruların cevaplarına ulaşabiliriz.
DNS'nin Yapısı:
DNS'ler alan adı sunucuları ve çözümleyicilerden oluÅŸurlar. Alan adı sunucuları ip adreslerine karşılık gelen isimleri tutmaktadırlar. Çözümleyiciler ise DNS sunucularının adreslerini barındırırlar.
İnternette bir istemci bilgisayar, bir ip adresine eriÅŸmek istediÄŸi zaman alan adı sunucusuna baÅŸvurur. Alan adı sunucusu da kendi veritabanındaki bilgiyi istemci bilgisayara gönderir. Böylece istemci eriÅŸmek istediÄŸi adrese eriÅŸir. Tabii ki dns veritabanında bu bilgilerin ekli olması gerekmektedir. Bu bilgiler Firmalar tarafından elle eklenmektedir.
Mustafa KARSLI Kaynak: www.mustafakarsli.com